,,Băiatu` care face postările”
În spiritul de turmă profund mioritic din România, s-au dezvoltat odată cu modernismul ăsta capitalistic tot felul de ,,instituții” random, gen – ,,băiatu` ”. ,,Instituția băiatu` ”. Știți la ce mă refer – ,,am io un băiat care(…)” la o anumită nevoie e cel mai priceput să intervină. A spus-o și Teo de la Deko într-un număr de stand-up comedy, dar articolul de față vine strict din propria-mi experiență. Cumva, în drumul meu spre normalitate într-o țară în care firescul devine știre, iar anormalul e must-have, am devenit și io un ,,băiat”. Mai precis, ,,băiatul care face postările”. Expresia asta a fost folosită într-o emisiune în direct, la un post TV foarte urmărit, de către un om pe care (încă) îl respect și alături de care lucrez de ceva vreme. M-a definit chiar așa: ,,Băiatul care face postările”. Nu contează acum despre cine e vorba, fiindcă sunt de părere că superficialitatea nu-i musai să poarte un nume. Aici am vrut să ajung, la modul superficial folosit în special de(unii) lideri în a bagateliza sau minimaliza calitatea umană și profesională. ,,Victime” alese sunt oamenii care ajută societatea (afacerea, firma, echipa s.a.) să evolueze, indiferent de domeniu. Ce mă îngrijorează cu adevărat e faptul că astfel de cazuri nu-s,,de ieri-de azi” și par`că se înmulțesc într-una. De ce spun asta? Pentru că am cunoștință de încă vreo 5 ,,băieți care fac postări” cu aceeași soartă de înfruntat. Sigur sunt(em) mai mulți, oricum… Mai mulți ,,băieți care fac postări”…
Formularea este una nefericită sau (oricum) prost aleasă. Sigur că – în aparență – orice gâgă sau pițipoancă poa` să facă postări pe facebook, Instagram, tik-tok și toate alea, dar… Ei bine, nu e deloc așa. Vă spune asta ,,Băiatu` care face postările” pentru 4 branduri de top din țara asta. În spatele acestor postări este o muncă pe care îmi e , practic, imposibil să o descriu în câteva rânduri. Vă pot spune că ai nevoie de timp, nervi tari și atenție la fiecare detaliu. Pe lângă astea 3, vin din urmă anii de teren, experiența în ,,reporterie”, videografie, comunicare. Mai pun și niște bani munciți investiți în aparatură, softuri performante pentru a posta conținut aproape în timp real, viață personală spre 0, sănătate șubredă, efort psihic și fizic cu sechele vizibile. Trebuie să fii atent mereu la ce și cum scrii, la cum ,,desenezi” grafica, la conținutul postării, la ora aleasă, la publicul țintă, la informația transmisă… La multe, multe altele! Este o responsabilitate asumată, teribil de grea, mai mereu prost plătită, iar pe alocuri devine și una frustrantă, când nu îți sunt recunoscute meritele.
Dar… Cineva trebuie să facă și asta, nu?
Vă propun un exercițiu de imaginație. Cum ar fi o lume fără acei,,băieți” care știu cum să repare o mașină, să facă un tester la motor, să cârpească nădragii, să schimbe o anvelopă, să monteze becuri& lustre, să facă o dublură la cheie, să repare o centrală termică, să facă poze, să filmeze evenimente, să monteze parchetul prin casă sau, bunăoară, să facă postări pe social-media? Vă spun eu – nimic nu ar mai fi la fel!
Ar fi bine să ni se arate și nouă – ,,băieților”, ceva mai mult respect, fie el și unul formal. În occident ,,băiatu` care face postările” se numește ,,social media-manager” și are nume și prenume. Dacă tot vrem progres și copiem apucăturile vestului, atunci zic să o facem și-n cazul adresării. În opinia mea, orice funcție, meserie, rol, muncă etc merită să fie respectată atunci când faptele (bune) fac diferența!
Mama m-a învățat să aleg tot ce-i mai bun din oameni, însă pe parcurs am descoperit că mulți nu vor să-și arate bunătatea sau, mai grav, nu prea au ce să arate în privința asta…
Dincolo de profesie, abordarea și adresarea asta superficială cred că vine și dintr-o superioritate obținută prin conjuncturi favorabile. Treaba e că astea mai și trec și nu poți să știi unde te poartă cărările vieții. Altfel spus, personaje ,,cu ochelari de cal”, cu excese de superioritate închipuită și incapabile să respecte profesioniști și fapte făcute cu profesionalism, sunt o grămadă, dar un ,,băiat care să facă postări” mișto… Deh… Ăștia nu-s de găsit pe ,,toate gardurile”, cum se zice prin popor.