O viata minunata!

Ce şanse ai să duci o viaţă liniştită în ţara asta? Nu e o întrebare retorică şi chiar ar fi super bine să şi răspundă cineva la ea! Dar, oare … cine?!? De fapt, asta cred că ne stă nouă, românilor, în ,,caracter” ca naţie: să căutăm permanent răspunsuri la dileme pe care vrem – nu vrem trebuie să le înfruntăm. Prin urmare: ce şanse ai să duci o viaţă liniştită în ţara asta? Ca să fac un prim pas în descoperirea misterului, am făcut mai jos o analiză a ultimelor 3 decenii, pornită din fapte şi argumente concrete.

Anii `80

Comunism, plan cincinal, cenzură, cozi, blugi evazaţi, spionaj, ,,servicii”, securitate, C.E.C., Dallas, Mihaela, difuzoare, raţii, bere, mici, Daciada.
România a vrut cu orice preţ să îşi arate muşchii. De aici se justifică toată propaganda mai mult decât pozitivă în acele vremuri a descoperirilor făcute pe tot parcursul ,,erei totalitare”. Pe de o parte, nu a fost neapărat rău lucrul ăsta, ar spune mulţi, însă în egală măsură vin alţii care-i contrazic şi spun că nu era deloc bine cu lumina stinsă după 10 seara sau cu ,,soia”(dreacu`). Peste toţi, însă tronează miile de tineri (şi nu numai) care au plătit cu viaţa pentru un cuvânt care pe atunci avea greutate: LIBERTATE.

Anii `90

Embargo, motorină pe bărci, privatizare, ţigarete, filme porno, televiziune prin cablu, discoteci, casete audio, flota, ,,Generaţia de Aur”, mineriade, ,,legea pumnului”, rate la bănci, democraţie, cenzură, libertate.
România a vrut cu orice preţ să arate că muşchii ei nu sunt aşa de mari cum lăsa să se creadă în vechiul regim. Nu vrem să speriem pe nimeni pentru că nouă ne convine să aşteptăm să ,,fim în rând cu lumea” – şi au spus cei care ajunseseră să taie dreptatea în două pe plaiuri mioritice în speranţa că astfel vor reuşi să le facă pe plac occidentalilor. Dacă au reuşit sau nu, dracu` ştie!…

Anii (20)`00

Celulare, computere, internet, crâşme, Mirc, nelinişte, vize, manele, ţepe, evaziune, cerşetori, prostituţie, cenzură, exod, taxe, imobiliare, libertate.
Intrăm cu numele în Europa, însă în loc să stea în ţară pentru că ,,va fi mai bine”foarte mulţi români preferă să îşi caute norocul afară, prin străinătăţuri. Pare ciudat, însă ţara lor şi a noastră (încă!) trece prin vremuri grele: fabrici desfiinţate, taxe şi preţuri aberante, trai greu, opţiuni reduse. NU e bine! Grav e că nici măcar nu se poate numi pesimism, ci realism. Lumea nu mai crede că aici e locul unde poţi duce măcar un vis la bun sfârşit…

Anii (20)`10 – ?

Recesiune, faliment, bac picat, schimbări, referendum, cenzură, corporaţii, multinaţionale, 3D, GPS, tablete, smartphoneuri, iphoneuri, full HD, youtube, facebook, mess, blueray, blog, piţipoance, ,,sistem”, libertate.
Românii au acces la tehnologii de ultimă oră, dar se vaietă de grija zilei de mâine. Sunt atât de români încât se bucură la fiecare viictorie a lui Bute sau a Simonei Halep, dar uită de ei când mai şi pierd! Asta se întâmplă în timp ce ,,clasa muncitoare” sau ce-o mai fi rămas din ea lucrează peste program ca să poată trăi de la o zi pe alta, în timp ce alţii din birourile lor,,fac pământul să se învârtă” şi numără crăiţarii obţinuţi fără prea mare bătaie de cap! România a devenit un univers al contrastelor în care orice e posibil. Aici reclama e sufletul comerţului, iar comerţul:,,sufletu`!” Tot la noi telefoanele sunt ascultate fiindcă aşa (ne) trebuie.

Nu vă mint, eu chiar fac parte din rândul optimiştilor care au rămas aici din dorinţa de a SCHIMBA ceva în bine şi mai a les de a elimina CENZURA de lângă ,,libertate”! Ca dovadă stă articolul ăsta în care am dat drumul public unor trăiri pe care le pusesem bine de multă vreme. Fac asta acum, oameni dragi, din dorinţa de a mă face AUZIT în acest fel şi de a contura cumva o imagine constructivă pentru cine ştie să o priceapă.

Aşadar, revin cu întrebarea: ce şanse avem noi, românii, să ducem o viaţă liniştită în ţara asta??? În căutarea unor răspunsuri, mă bazez pe gradul de civilizaţie pe care probabil că îl aveţi, dacă aţi avut răbdare să citiţi mesajul meu până la capăt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *