,,Războiul” prezentului

Primăvara anului 1962, Praga, Republica Cehoslovacia, actuala Republică Cehă. Aici ar fi avut loc o presupusă întâlnire secretă între John Fitzgerald Kennedy, preşedintele S.U.A. şi Nikita Sergheevici Hrușciov, conducătorul Uniunii Sovietice. Nu există pe nicăieri vreo menţiune scrisă a unei astfel de confruntări la nivel înalt înainte de cea oficială din anul 1963, însă mulţi istorici o cofirmă. Se pare că dialogul dintre conducătorii lumii a fost unul savuros. Totul a început ca la fotbal, cu o perioadă de ,,tatonare”. Liderul de la Casa Alba a fost cel care a atacat primul, deşi acesta era recunocut pentru calmul său. ,,America are un arsenal nuclear capabil să arunce toată lumea în aer de cel puţin 10 ori”, i-ar fi spus JFK răspicat lui Hruşciov cu intenţia de a-i arăta acestuia cine-i şeful. Răspunsul lui Hruşciov , însă i-a surprins pe toţi cei prezenţi în încăpere, de la agenţi secreţi până la translatori. Sovieticul i-a spus legendarului conducător american că ,,U.R.S.S. are o încărcătură nucleară capabilă să arunce toată lumea în aer o singură dată şi să fie de ajuns!”.

Pe atunci, omenirea se afla în plin ,,Război rece”, iar sferele de influenţă ale ambelor părţi nu erau bine conturate. La nici un an de la confruntarea JFK – Hruşciov, U.R.S.S. plasa rachete cu raza medie de acţiune în Cuba, o ţară cu regim comunist aşezată din punct de vedere geografic exact în coasta S.U.A. . Atât de departe au ajuns ruşii cu ameninţările! Probabil că acum universul nostru ar fi arătat altfel dacă preşedintele Keneddy nu ar fi plecat puţin capul, făcând un apel la pace. Numai aşa relaţiile dintre cele două puteri au devenit cât de cât normale şi ,,Războiul rece” a continuat să fie ,,rece”, nu ,,cald”.

Ce se întâmplă acum în Ukraina are rădăcini adânci în această istorie nescrisă. S-au schimbat doar personajele principale, interpretate în zilele noastre de Barack Obama şi de Vladimir Putin.

,,Mama Rusia” arată iar că nu se lasă călcată în picioare cu una cu două şi trimite trupe de elită în Crimeea( la 14 ore de mers cu maşina din Constanţa) şi Donbass ( regiunea unde este oraşul Donetsk, cunoscut ptr echipa locală de fotbal antrenată de Mircea Lucescu ). Sunt două regiuni pe care aparent ruşii nu vor neapărat să le ocupe, ci doar să le influenţeze, aşa cum s-a întâmplat şi cu Georgia în urmă cu 6 ani. În timp ce ruşii îşi arată muşchii, NATO şi S.U.A. ridică din umeri, dar arată că vor linişte şi pace. La mijloc pică, din păcate, poporul vecin care a demonstrat că este dispus să facă mari sacrificii pentru un ideal. Nu se ştie, însă dacă naţionalismul şi sângele este suficient pentru a răsturna un car atât de mare cum este ,,Mama Rusia”. Vest-europenii tac, pentru că robinetul de gaz e undeva prin Kremlin, în timp ce americanii nu au nici un interes să transforme Ukraina într-un nou Vietnam. Cel puţin deocamdată. Practic, Ukraina devine astfel o nouă etapă a ,,Războiului rece” din prezent, în măsura în care Rusia testează iar limitele şi răbdarea occidentalilor.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în ţara vecină şi asta pentru că la un moment dat este posibil să ne intereseze mai mult ca acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *